Can Uzuner

Barbaros Altuğ

Takip ettiğin, ilham veren kişiler veya hesaplar?
@ticaridevamet, @kursetthoca, @ozlemhepsen her yazdıklarına baktığım hesaplar. Ama özlem çekti gitti, boynu bükük kaldık. Bir de edebiyat ve sanatla ilgili yurtdışı hesapları takip ediyorum; edebiyat ajanslarından yayınevlerine...

Okumaktan en çok zevk aldığın yazar?
Bu aralar güncel Alman edebiyatını okumaktan çok zevk alıyorum. Hem İngilizce hem de Türkçe'den durmadan onları okuyorum. Ama tüm zamanlar için en sevdiğim yazarlar Güneyli yazarlar kuşağına mensup Amerikalı yazarlar- Truman Capote, Flannery O'Connor, Carson McCullers, Harper Lee…

En çok tercih ettiğin sosyal medya hesabı? Instagram mi, Twitter mi? Neden?
Twitter elbette. Çünkü hala yazıya ve yazının gücüne inanıyorum. 140 karakter ile bir devrim başlatabilirsiniz; buna dair bir umudum var hala.

Önerebileceğin 3 tane dizi veya film?
Altın Gözde Yansımalar, her şeye rağmen Tiffany'de Kahvaltı ve The Way We Were. Ne zaman karşıma çıksalar gözlerimi ayırmadan seyredeceğim 3 film bunlar.

Favori şehirlerin?
Berlin. Ciddi ciddi Berlin'de bir evim olsun ve orada yaşayayım yarı zamanlı istiyorum artık. Yarı zamanlı çünkü ben bütün ilişkilerde nefes almak isteyen biriyim; şehirlerle olan ilişkim de farklı değil. Arada da yeni şehirler keşfedip onlarla flört etmek için uzaklaşayım.

Barbaros Altuğ


31 mayıs 2013 veya Gezi Parkı hareketi?
Bir kısa roman yazdım ve 1 Temmuz'da çıktı; Biz Burada İyiyiz adında. Bu romana Gezi ve sonrası-öncesinin genç insanlarını, onların hayal kırıklıklarını, ama hala varolan umutlarını koymaya çalıştım. Benim için değil tüm ülke için bir iç devrim gerçekleştirdi Gezi; bu ülkeyi daha iyi bir yere dönüştürme imkanımız olduğunu ve bunu yapabilecek olan pırıl pırıl, harika bir kuşağın olduğunu gösterdi. Büyük umutlarım var gelecek ile ilgili. Umarım bu kuşak umudunu ve bu ülkeye olan güvenini yitirmez ve burada kalmaya devam eder.

Akp’nin bugünkü baskıcı tavrında Türkiyeli liberallerin payı?
Liberallerin çoğunun iyi niyetli olduğunu düşünüyorum; ülkeyi dönüştürme sözünü veren bir iktidara güven duydular. Ama iktidar bu güveni kötüye kullandı. Elbette bazıları da bu iktidarı kendi ikbali için kullandı ve kullanmaya devam ediyor. Ama onlara liberal değil yavşak diyelim.

Kemalizm?
Benim için bir baskı yöntemi. Neticede "bunu böyle yapacaksın" yönetimlerinin bu ülke insanının kimyasını bozduğunu biliyoruz; Gezi de bunun son örneği. Kemalizm de bu emirlerle dolu. Katı ve değişmeye müsait olmayan her -izm gibi toplumsal bir barışa uygun değil Kemalizm de. Bu nedenle de toplumu birleştirmeye değil ayrıştırmaya hizmet etti uzun yıllar.

Son haftalarda Twitter’da homofobi ve transfobi konusunda bir video üzerinden tartışmalar yaşandı. Türkiye bu konuda nerede ve daha ne kadar yol alması gerekiyor?
Türkiye sanıldığından çok daha hızlı değişiyor; bu terbiyeden yoksun insanların yaptıkları için her mecrada özür dilemek zorunda kalmaları da bu değişimin sonucu. Ama değişimin en önemli anahtarı kanunlardır ne olursa olsun. Kanun koyarak ve o kanunu uygulayarak nefret suçunu yargılamak gerekir. Bu insanlığın da gereği bu yüzyılın da. 

1 / 3
2 / 3




Barbaros Altuğ

Can Uzuner

Fotoğraf: Tamer Yılmaz 

İllüstrasyon: Umut Karaman




Other Posts
Lina Scheynius Reflects on Symbology of Protection for Tabayer
I AM OBSESSED
Reunion
KEIN & Matteo Cibic for Toytoo
Fashion Editorial: Humming Bird
SoapOpera Fanzine
3 / 3
keinmagazine@gmail.com
Kullanım Koşulları:

www.keinmagazine.com tarafından üretilmiş fotoğraf, resim, video ve benzerleri kullanım ve içerik hakları saklıdır. Site içerisinde kulanılan, herhangi birine ait içeriğin hakları sahiplerine aittir.



Terms of Use


All online content of www.keinmagazine.com (including all images, videos and other visuals) of the website cannot be used without the permission of the authors, artists and photographers noted.
Subscribe to our newsletter for monthly updates

Follow #KEIN
CLOSE