Can Uzuner

İşte Biz O Gün Bölüneceğiz

Türkiye’nin son 5-6 senesine tapeler, yolsuzluk, cemaat, vs. gibi güncel konuların dışarısından baktığımızda, ulus devlet projesinin her anlamıyla çöktüğü bir tablo var karşımızda. Gezi Parkı’nda ortaya konulan irade ve son yerel seçim sonuçları bunun en net göstergesi. 

Türkiye’de 1923’ten beri varolan bireyin, devlet için yaşadığı kurgusu ve milli eğitim tarafından pompalanan yabancı düşmanlığı, bayrak, vatan, millet sevgisinin yok olma evresine girmesi için toplumun Akp örneğinde olduğu gibi bir kırılma yaşaması gerekiyordu. Bu kırılma fırsatı aslında cumhuriyet tarihinin belirli dönemlerinde kendini gösterse de askeri müdahalelerle, yani bir nevi oyun dışı “reset”lemelerle zamanın doğru yolunda ilerlemesi geciktirildi. Akp, bu oyun dışı müdahaleleri bertaraf ederek aslında uzun vadede kendi varlığını tehdit edecek bir realiteye yol verdi. İnsanların, özellikle sekülerlerin, artık yaşam kalitesi kaygılarını, bayrak, vatan, millet, toprak, Atatürk gibi güncel hayatlarına hiçbir katkısı olmayan kavramların önüne koymaya başlamaları veya en azından bu yönde fikirlerin daha geniş kitlelerce seslendirilmesi ilerleyen yıllarda daha da artacak gibi duruyor. Zira artık herkesin, elindeki telefondan bile dünyanın her yerindeki insana kısa bir sürede ulaşabilmesi, bilgi paylaşabilmesi veya dünyadaki tüm filmlere, kitaplara anında erişebilmesi mümkünken, onlardan “domestic” kavramları her şeyin önüne koymasını bekleyemezsiniz. Bununla birlikte, aynı kültüre sahip olmayan ancak yıllardır öyleymiş gibi davranan milyonların, artık birlikte yaşamayı zaruret olarak görmemeye başlamaları da ayrıca sevindirici. Bu argümanlar, her şeyi anlamaya yetmiyor tabii, gerektiğinden fazla ümitli bir analiz gibi olsa da, yüzlerce karamsarlığın arasında en azından böyle de bir boyutu var tüm olanların.

Kısacası, cumhuriyetin üçüncü nesli, artık muhtaç olduğu kudretin damarında veya kanında olmadığını, rasyonalizmde olduğunu daha fazla dillendirmelidir. Yoksa “tek devlet” vasatlığında çürüyecektir. Gelecek nesiller, realizm, pragmatizm ve rasyonalizm sizin eseriniz olacaktır!

1 / 3
2 / 3




İşte Biz O Gün Bölüneceğiz

Can Uzuner




Other Posts
Lina Scheynius Reflects on Symbology of Protection for Tabayer
I AM OBSESSED
Reunion
KEIN & Matteo Cibic for Toytoo
Fashion Editorial: Humming Bird
SoapOpera Fanzine
3 / 3
keinmagazine@gmail.com
Kullanım Koşulları:

www.keinmagazine.com tarafından üretilmiş fotoğraf, resim, video ve benzerleri kullanım ve içerik hakları saklıdır. Site içerisinde kulanılan, herhangi birine ait içeriğin hakları sahiplerine aittir.



Terms of Use


All online content of www.keinmagazine.com (including all images, videos and other visuals) of the website cannot be used without the permission of the authors, artists and photographers noted.
Subscribe to our newsletter for monthly updates

Follow #KEIN
CLOSE