Can Uzuner

Urban Geode

Yağmur Rüzgar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü 2013 mezunu. “Urban Geode” projesiyle dikkatimizi çekti. Geri kalanını kendisinden dinliyoruz:

Okuduğum süreci ne üzerine yoğunlaşmak istediğimi anlayabilmek adına "workshop"tan "workshop"a koşturarak, farklı disiplinlerden insanlarla çalışarak geçirdim. Ancak şehirleri gerçekten algılayabilmenin yolu alınan eğitim kadar fiziksel olarak da orada bulunmaktan geciyor. Bu amaçla eğitim sürecimin bir dönemini Amsterdam’da geçirdim. Gezdiğim şehirlerde etkilendiğim o kadar çok ayrıntı oldu ki bunları paylaşmalıyım dedim ve çektiğim fotoğrafların altına kısa notlar ekleyerek urbanbacklog.tumblr.com’u yazmaya başladım. Tüm bu birikimlerim sonrasında okulu, kamusal sanatın kent kimliğine, kentin anlam diline katkısını kentsel arayüzler ölçeğinde inceleyen bir tezle bitirdim.

Yazdığım blog sayfasında sıkça kamusal alanda sanat işlerinden bahsettim, tezimde de bunlar üzerine çalıştım. Benim için bundan sonraki adım kendi çalışmamı ortaya çıkarmak oldu. Bu amaçla blogu referans göstererek Paige Smith ile iletişime geçtim. Paige, doğadan esinlenerek oluşturduğu kristal formları kentsel arayüzlerdeki boşluklara uygulayarak farkındalığı arttırmayı amaçlayan Los Angeles’lı bir sanatçı. Amacım öncelikle kendisiyle çalışarak sürece tanık olmaktı fakat eğitimim devam ettiğinden yanına gidemeyince kendisinden harika bir öneri geldi; "Neden Urban Geode’leri kendi şehrinde uygulamıyorsun?" dedi. Birkaç hafta sonra da evime bir kutu dolusu Urban Geode parçası geldi.

Urban Geode


Çalışmaları uygulamak bana araştırdıklarımı ve gördüklerimi bizzat deneyimleme şansı verdi. Amacım enstalasyonlarımla insanların her gün okula/işe gitmek için kullandıkları sokaklardaki tekdüzeliği bozmak. Kentin görünmeyen, unutulmuş noktalarına görünürlük kazandırmaya ve kente katılmalarını sağlamaya çalışıyorum. Sokaklardaki kırıkları ve çatlakları doldurmak bir anlamda da kenti onarmak demek. Bu noktada seçilen mekanın hem fiziksel hem de sosyo-kültürel özellikleri büyük önem taşıyor. İnsanların tepkisi de bu doğrultuda değişiyor. Aynı zamanda korkuyla geçilen, tenha bir sokakta böyle bir uygulamanın olması sokağın kimliğine pozitif bir katkıda bulunacağından sokaktan geçen kişinin kendini oraya daha "ait" hissetmesini ve kişinin herhangi bir sokak ile arasında kişisel bir iletişim kurmasını sağlıyor.

Şu anda 10 adet urban geode enstalasyonum var ve hepsinin parçaları gün geçtikçe azalıyor, bazıları tamamen yok oldu bile! Ancak bence bu da sürecin bir parçası.Sokağa üç boyutlu ve renkli bir parça yerleştirmek, özellikle de belediyenin ya da kültür/sanat kuruluşlarının desteği yoksa çalışmanın tamamen korunmasız olması demek. Diğerleri Çukurcuma’da bir ara sokakta, İzmir Yahşibey Köyü’nde, Moda’da eski bir evin cephesinde ve Prag, Amsterdam, Berlin, Belgrad gibi dünyanın çeşitli yerlerinde.

Hiçbirinin yaptığım gibi kalmayacagından emin olsam da anlık katkılar dahi benim için yeterli, Türkiye'de sokak sanatının üçüncü boyuta da geçebilmesi için çalışmaya devam ediyorum.

1 / 16
2 / 16
3 / 16
4 / 16
5 / 16
6 / 16
7 / 16
8 / 16
9 / 16
10 / 16
11 / 16
12 / 16
13 / 16
14 / 16
15 / 16




Urban Geode

Can Uzuner

Daha fazlası için:

                                                       




Other Posts
Lina Scheynius Reflects on Symbology of Protection for Tabayer
I AM OBSESSED
Reunion
KEIN & Matteo Cibic for Toytoo
Fashion Editorial: Humming Bird
SoapOpera Fanzine
16 / 16
keinmagazine@gmail.com
Kullanım Koşulları:

www.keinmagazine.com tarafından üretilmiş fotoğraf, resim, video ve benzerleri kullanım ve içerik hakları saklıdır. Site içerisinde kulanılan, herhangi birine ait içeriğin hakları sahiplerine aittir.



Terms of Use


All online content of www.keinmagazine.com (including all images, videos and other visuals) of the website cannot be used without the permission of the authors, artists and photographers noted.
Subscribe to our newsletter for monthly updates

Follow #KEIN
CLOSE